Aktuellt skrivuppdrag

Skrivarcirkeln har uppehåll från och med 2014-12-08


fredag 29 mars 2013

Värva en vän

Det är fortfarande lite torftigt med textinskick fast det finns ett visst passivt deltagande i skrivarcirkeln. Om du som läser detta skulle vilja göra mig tjänsten att göra lite reklam för skrivarcirkeln på Facebook, Twitter, bloggen eller vad du nu har för forum att synas i. Det skulle vara otroligt vänligt. Tack på förhand med förhoppning om att du har valt att göra om någon av de 10 tidigare skrivuppgifterna senast på söndag.

tisdag 26 mars 2013

SU #11: 2009 - Från Indien till Södermalm


Indien
Från Kochi till Mumbai reste vi med tåg och buss. Vi bodde på gästhus, i hydda, i stenhus på stranden, mögelskadade hotellrum eller rum som luktade bensin. Vi såg kvinnor med syraskadade ansikten, åkte taxi med påtänd chaufför och såg hemlösa som var så smala att de kunde gå av på mitten. Vissa platser var så magiska att det var svårt att slita sig därifrån. Under en natt deltog vi i filminspelning i Bollywood där vi stod med armarna i luften och hade djävulshorn på huvudet.

Stockholm
Linköping hade inte mycket mer att ge mig. Insåg att det var lätt som en plätt att få jobb i Stockholm, så jag åkte på intervjuer och pendlade mellan Linköping och Stockholm för att hitta ett bra. Fick jobb på en förskola och började projektet leta bostad.

Öland
I min lilla bil som jag snart skulle sälja åkte jag och min kusin på road trip till Öland för att få lite semester under den hektiska bostadsletartiden. Vi tittade på sommarstugan som var i min familjs ägo när jag var liten. I en gammal väderkvarn på ett vått fält hängde jackan kvar som vi klippte en bit av under ett spännande äventyr i vår barndom. Vi hittade inte hålet i jackan. Var det så att vi aldrig klippte?

Bilen
Dagen innan jag skulle börja på mitt nya jobb i Stockholm sålde jag bilen till en kvinna som hade med sig sin son i barnstol när hon provkörde den. Jag sa att det vore bra om hon bestämde sig direkt men hon ville fundera. När tåget till Stockholm snart skulle gå ringde hon och sa att hon ville ha bilen. Vi gjorde upp affären och hon skjutsade mig till Linköpings station och där var det sista gången jag såg den silverfärgade Clion.

Kungsholmen
Jag började jobba på Kungsholmen och bodde hos min barndomsvän på samma ö. Hon gjorde ett krypin till mig bakom soffan i lägenhetens enda rum. Medan jag letade lägenhet till mig själv hade vi två förträffliga månader tillsammans. När jag flyttade ut kom en tid av separationsångest.

Södermalm
Efter att ha letat bostadsrätt sen maj fick jag äntligen tag på en lägenhet i september. Mäklaren kom till förskolan med alla papper som skulle skrivas på. En etta i ett hus från 20-talet med stockholmsdusch och fönster med spanjoletter. Det kom att bli den lägenhet jag bott i längst av alla lägenheter jag någonsin bott i.

Linda Wallin

måndag 25 mars 2013

SU #11: 2005 från Otrohet till nytt jobb.


Otroheten
Blick i mobilen när hon rastade hunden. L hade ju gjort detsamma. Avslöjande ord. Avsugning. Dock inget mer. Hon lovade att det inte skulle upprepas. Skyllde på sin bipolaritet. Jag trodde henne.

Uppbrottet
Hämtade L på praktiken bara en liten stund efter jag lämnat henne. Sluten och tyst. När vi gick hem från hennes far, sa hon: Jag älskar dig, glöm aldrig det. 
Hon hade träffat en annan. 50årig finsk alkoholiserad man. Samma kväll åkte jag till mina föräldrar.

Rummet vid torget 
Åter till Halmstad för att jaga bostad. Tips på ett rum. Hyresvärdinnansåg ut och lät som Lena Nyman. Rummet var perfekt. Men tyvärr hade en tidigare hyresgäst hört av sig och han fick gå före. Panik på telefonen. Ringde på en på Frögatan. 

Lilla lägenheten på Frögatan
17½kvm i Söderläge. Två kokplattor och vask med sopskåp under. Dusch i källaren med lätt färg av mögel. Trodde det var 30 grader när det var varmt. 27-28 när jag somnade. Köpte en termometer. När det var varmast var det 43 grader. När jag somnade 35-36. Bodde där tre månader. Sen var det dags för flytt. Nådde nästan över hela lägenheten när jag stod mitt i rummet.

Lokföraregatan
Fyra trappor upp i gammalt hus. Räknade ut att det hade varit 6½ våningar i dagens mått. Vindsvåning.  54kvadrat, riktigt kök, riktig dusch, bubbligt golv. Sex veckors kontrakt. Jag har aldrig kunnat slappna av som jag gjorde i den lägenheten. Marit Bergmans You can't help me now påminner om den lägenheten. 

Bröllopet 
Så en kväll smsar L. Vi har gift oss idag. Tänkte att du ville veta. WTF!? 
Förklarade så lugnt jag kunde att hon nog borde ägna sin man lite uppmärksamhet istället för mig. 
De skiljde sig senare under året. 

Hemlös
Flyttbil bokad till nytt korttidskontrakt. Två dagar innan ringde hon som bodde där innan och sa att det inte gick den nye hyresgästen ville in tidigare. Nästkommande onsdag skulle jag bli bostadslös. En vecka och en halv vecka kvar. 

Halmstad eller landeryd
Som besatt letade jag lägenhet. Hittade en, i Landeryd, fem mil bort. Fick veta att jag kunde flytta in med en gång. Läraren på utbildningen sa att han hade praktikplats till mig. Samma dag fick jag veta att jag fått en etta i Halmstad. Etta i Halmstad eller trea i Landeryd. Valde till slut Halmstad. Det såg ljusare ut. Bor kvar än. 

Praktiken 
Var där och tittade en tisdag. Onsdagen skulle jag flyttstäda. Började på torsdagen. Fick veta att jag hade två dagar på mig att lära mig maskinen, på måndag skulle jag ta över och operatören skulle till Spanien på semester. 

Fick jobb
Med två månader kvar av utbildningen blev det klart. Om jag gick kvar på praktik utbildningstiden ut så fick jag jobbet. November och jag såg ljust på tillvaron och framtiden för en gångs skull. 

Författare: Björn Velander

söndag 24 mars 2013

Skrivuppgift #12: Liket

Välj ut en eller flera personer som du umgicks väldigt mycket med under en period i din barndom eller ungdom. 

Det är sommarlov och ni har fått nys om att det ska finnas en död person som polisen ännu inte har hittat, i närheten av där ni bor/semestrar/tillbringar en tid av sommarlovet. Äventyrliga och framför allt rastlösa som ni är, ger ni er ut för att leta efter liket. På vägen uppstår problem och obehagliga överraskningar. 


Omfattning: max 2000 ord. Observera att max är max och inte ca. Vill du skriva tio ord är det lika rätt som 2000 ord.
Deadline: 7 april (men skicka gärna den tidigare om du blir färdig före det)
  • Mejla uppgiften till: skrivarcirkel@wallinskaya.com som en text där du skriver textens titel och författarnamnet (eller om du vill vara anonym).
  • Genom att du skickar texten, godkänner du att den publiceras på http://skrivarcirkel.blogspot.se/
  • Har du frågor om uppgiften? Ställ dem som kommentar till detta inlägg.



tisdag 12 mars 2013

SU #10: Doften av bränt smör

Hallen hemma hos mormor hade en heltäckningsmatta på golvet och det låg en liten matta över en del av heltäckningsmattan för där hade mormor en gång ställt soppåsen med aska från öppna spisen. Aska som inte brunnit ut än och den hade således bränt ett hål i heltäckningsmattan. Det var min pappa som upptäckte det när vi kom dit på besök en gång.

Varje gång jag känner doften av bränt smör tänker jag på hur jag går ut från den där hallen, genom serveringsgången och in i köket. Mormor har rullat köttbullar som hon ska steka i det brunbrända smöret. Köttbullar, det gillar säkert barnen. Men Helgot åt bara köttbullar om det var älgabollar. Han åt bara viltkött och grädde om den hade varit kokt. Mormor sa alltid att det var älgabollar fast de säkert var gjorda på den billigaste blandfärsen. Helgot bodde i lägenheten ovanför mormors och brukade äta mat hemma hos henne. När maten började bli färdig gick hon genom de tre vardagsrummen med en bordskniv i handen för att knacka med kniven i elementet som fanns i rummet under hans vardagsrum. Då visste han att maten var klar och kom ner. Ibland fick någon av oss gå dit och knacka ner Helgot.

Helgots lägenhet var fullt av uppstoppade djur i olika storlekar. När han dog fick mormors barnbarn varsin uppstoppad fågel. Jag fick en stare. Vi var inte ens släkt med Helgot. Han var ju mormors granne. Kanske var mormor och Helgot kära i varandra. Det var inget vi tänkte på som barn. Helgot var Helgot.

Där vi åt hade mormor en vit vaxduk som alltid kändes lite kladdig och det var strukturer i vaxduken som man kunde följa med fingret i olika banor på bordet. Mormor läste alltid en bibelvers ur en bok hon hade vid matbordet. Jag lyssnade sällan på orden även om jag kände att jag borde. Efter maten tittade vi på TV från den gröna sammetssoffan som var mycket mindre än mormors andra soffor. I den tillhörande fåtöljen fanns det en antimakass. Där satt alltid mormor. Den uppstoppade räven som mormor fått från Helgot stod bredvid TV:n och blängde på oss med sina intetsägande ögon.

Författare: Linda Wallin

måndag 11 mars 2013

SU #10: Farmors diskbänk

Jag stod i kvällsmörket och drack ett glas vatten. Såg ner på diskbänken som skickade tillbaka en och annan reflex från rummet i den svala och avtorkade ytan. Sådan var alltid farmors diskbänk. Ren, blank och sval. Oavsett när man kom dit eller vad hon höll på med. Hela köket var sådant. Helt olikt det vi hade hemma. Där var bänkar och bord överbelamrat med saker som på ett eller annat sätt någon gång användes där. Men inte hos farmor. Det var tyst och svalt. Rent. En klocka tickade lite tyst på väggen. Det där köket finns inte längre. Det är utrivet och bortslängt för länge sedan. Först flyttade farmor in på äldreboendet. Sen åkte köket. Sen försvann farmor bit för bit. Hon mindes bara det som var en gång för länge sedan. Först försvann barnbarnen, sen gled även barnen gradvis in i dimman. Det är ett ovärdigt sätt att försvinna på. Som om man suddas ut bit för bit från det som nyss var till den egna födseln. Jag besökte henne sällan. Drog mig för det. Jag ville minnas henne som hon var hemma. Med rentorkad diskbänk och nyräfsad uppfart. Men det handlade nog också om rädslan för att se vad livet kan göra med oss om det får möjligheten.
Jag fick en timme av klarhet något år innan hon dog. Vi satt tillsammans och tittade i fotoalbumen. På väggen tickade samma klocka som suttit i köket. Köket som nu är borta.
Jag åkte förbi hennes hus när de nya ägarna hade börjat renovera. Jag ville stanna. Ville gå in och fråga vad de höll på med. Insåg de inte att det var ett liv som försvann?
Men jag stannade inte. Det är livets gång. Inget varar för evigt, men känslan av en avtorkad diskbänk kan slunga mig 25 år tillbaka.

Författare Björn Velander

Hemsida www.bvelander.wordpress.com

söndag 10 mars 2013

Skrivuppgift #11: Årtalet

Den här uppgiften är otroligt inramad och åtstramad. Följ instruktionerna i tur och ordning, men läs igenom allt innan du börjar, precis som när du bakar efter ett recept.

Det är dags att summera ett år ur ditt liv.

  1. Välj ett årtal. Det kan vara det bästa, det sämsta, det mest händelserika eller bara ett slumpmässigt utvalt årtal, men det är till en fördel om du har fler än ett minne från året. Använd dagböcker eller bilder för att få tillbaka minnen.
  2. Gör en mind map över årtalet och anteckna allt du minns från det året. Det kan vara små händelser och stora händelser. Se bilden för att få ett exempel på hur en mind map kan se ut. Klicka för att förstora den.
  3. Försök att placera dina minnen från årtalet i den ordning som det hände, som en lista på ett tomt blad.
  4. Ta ett nytt blad och börja berätta om minnet som är överst på din lista. Skriv om ditt minne i en sammanfattande form, så att det känns raskt att läsa.
  5. Fortsätt att skriva om varje minne i kronologisk ordning. 
  6. Varje minne kan vara ca 5 rader långt om du använder ett ordbehandlingsprogram med normal textstorlek. Det blir alltså nytt stycke varje gång du berättar om ett nytt minne.
  7. Sätt en rubrik på texten i formen: "[Årtalet] - från ... till ..." där de tre första punkterna är minnet som är överst på listan och de tre sista punkterna är det sista minnet. I mitt exempel skulle jag exempelvis kunna ha skrivit "2009 - från Indien till skådishångel".
  8. Läs igenom texten, mejla till: skrivarcirkel@wallinskaya.com och berätta om du vill vara anonym, skriver under pseudonym eller under ditt riktiga namn.

Deadline för uppgiften: 24 mars 2013

Har du frågor om uppgiften, ställer du dem i en kommentar här eller på Facebooksidan.

Repris: Skrivuppgifter 1-10

Skrivuppgift #11 presenteras vid lunch idag.

Nu har Wallinskayas skrivarcirkel haft 10 skrivuppgifter och de 10 uppgifterna har resulterat i mer än dubbelt så många texter. Varje uppgifts deadline har nu (ja, nästan i alla fall) gått ut och det är ju trist om du hade velat skicka in text som baserats på en av de äldre uppgifterna. En del har dessutom svårt att hålla deadlines och kanske tycker att 14 dagar är lite för kort. Nu har du chansen att skicka in en text baserad på någon av de tidigare uppgifterna och din deadline blir om 21 dagar. Denna möjlighet löper samtidigt som nya skrivuppgifter presenteras var 14:e dag. Det enda du behöver göra är att botanisera bland de gamla uppgifterna, kanske inspireras av andras texter och utifrån det skriva din text i lugn och ro och sedan skicka in för att få den publicerad här. Har du redan gjort uppgiften, är det okej att göra den i ny tappning, kanske passa på att göra om den gamla texten och ändra den utifrån eventuella kommentarer. Vill du göra fler än en uppgift är det också okej.

Här är uppgifterna i korthet. Klicka på uppgiften du blir intresserad av för att se den i sin helhet.
Deadline: 31 mars 2013

Skrivuppgift #1: Tjuvlyssna och inspireras

Tjuvlyssna på ett samtal mellan två lektioner du inte känner. Utifrån deras samtal ska du hitta på vad som hände innan eller efteråt och med hjälp av fantasin skriva en berättelse.
Omfattning: max 1500 ord

Välj en av 10 låtar på en musiklista och låt musiken sätta stämningen på din text.
Omfattning: max 1500 ord

I din vardag dyker en övernaturlig varelse upp och behöver just dig, eller någon annan påhittad karaktär.
Omfattning: max 3000 ord

Skriv en text där huvudkaraktären är en person du någon gång träffat och som du minns väl. Personen ska göra något så pass anmärkningsvärt att hen hamnar i tidningen.
Omfattning: max 2000 ord

Skrivarcirkelns juluppgift. Välj ut en av filmerna i Kalle Ankas jul som visas på julafton och använd stommen i berättelsen för att göra om den till en modern historia bland såna som du och jag.
Omfattning: obegränsad

Det ska utspela sig på ett tåg och någon form av brott ska begås på detta tåg. 
Omfattning: max 2000 ord

Berätta om ett ärr du har fått och som satt spår. En självupplevd händelse.
Omfattning: max 2000 ord

Låt tärningen bestämma vad din berättelse ska innehålla. Du ska kasta tärningen 4 gånger för att få fram ramarna för din berättelse.
Omfattning: max 2000 ord


Skrivuppgift #9: Missbrukaren

Berätta om en dag ur en missbrukares liv och dess strävan efter att få tag i det som missbrukaren behöver för att slippa abstinensen. 
Omfattning: max 2000 ord

En doft, ett ljud, en smak - varje gång du upplever det så dras du tillbaka flera år och tänker på en plats, en person eller en situation. Uppgiften går ut på att berätta om ett minne, en känsla eller beskriva en miljö.
Omfattning: max 1500 ord