Aktuellt skrivuppdrag

Skrivarcirkeln har uppehåll från och med 2014-12-08


tisdag 20 augusti 2013

SU #21: Jag hör

Jag hör en bil som kommer närmare och när det hörs riktigt mycket kan jag höra att den svänger in på en annan gata. Långsamt kör den in på sista gatan innan det är dags att parkera. Arbetsdagen är slut och nu väntar hushållets måsten.

Jag hör en man som hostar. Han är mycket gammal och ligger innanför ett fönster som alltid står öppet. Han röker ibland och sjunger ibland. Han låter elak på rösten när han hostar men inte när han sjunger. Då är han säkert glad. När han hostar låter det som att han håller på att kvävas. Nu tog han en cigarett.

Jag hör ett flygplan i luften. Det åker rakt mot solen ovan de nätta molnen på himlen. När jag inte längtar bort verkar det mest jobbigt att flyga. Jag tänker på affärsresor.

Kanske är det ljudet av syrsorna och den behagliga kvällstemperaturen som får mig att inte längta bort. Eller är det för att jag sitter i min trädgård som jag är så nöjd med tillvaron.

Nu hoar duvan igen.

Jag hör vingarna på en fågel som flyger över mitt huvud och stavarna som sätts i asfalten när en man på rullskidor åker förbi ute på gatan. Det är väldigt många som rullskidor i det här området.

Wallinskaya

måndag 19 augusti 2013

SU #21: Vad jag hör när jag blundar

Vad jag hör när jag blundar

En fågel sjunger, jag vet inte vilken typ det är. Men det är så tydligt hur deras sång förändras över sommaren. Från vårens drillande försök att överrösta andra fåglar i jaken på en partner. Ju längre sommaren går desto mer slentrianmässig blir sången. Den går på rutin. 

En bil kommer rullande längs cykelvägen, dieselmotorns knackande läte och bakom sig har den ett gallersläp som slamrar till med jämna mellanrum. Det är nog en av parkförvaltningens bilar på väg för att klippa ner gräset som vuxit sig högt över sommaren.

Någon joggar förbi på lätta steg. Det hörs på andningen att hen har sprungit en bit. Men stegen är så lätta, stt sånt löpsteg som jag önskar att jag hade och inte det tunga sluggeraktiga löpsteg som jag har.

På avstånd låter det som att åskan går, vinden börjar genast blåsa lite hårdare genom träden som om den ville fly ovädret som är i antågande. Men ännu så länge skiner solen varm på bänken där jag sitter. Men de senaste dagarnas regn och åska har visat att sommaren är på väg att försvinna. 

Någonstans hör man tutandet av en lastbil som backar, ännu ett tecken på att vardagen gör sig påmind. Bullret från omgivningen blir mer likriktat ju längre ifrån semestern vi kommer. 

Författare: Björn Velander

söndag 18 augusti 2013

Skrivuppgift #22: Intervju med dig själv

Nu har jag läst för många tidningar som har intervjuer med både den ena kända eller okända personen under sommarsemestrarna. Då är det ofta en faktaruta där det står saker som ser ut typ så här:
Namn:
Ålder:
Bor:
Familj:
Karriär:
Aktuell som:
Det här är ingen jobbansökan och ingen tidningsartikel. Det här är början till texten om dig här och nu. Börja med att fylla i allt i listan  och skriv sedan om detta som en intressant text som om du hade intervjuat dig själv och var en mycket intressant person. Släng listan och skicka in din text istället. Om du vill vara anonym kan du kringgå det på något smidigt sätt som du säkert listar ut själv.

Omfattning: max 900 ord. Observera att max är max och inte ca. 
Deadline: 1 september

  • Mejla uppgiften till: skrivarcirkel@wallinskaya.com som en text eller en länk till din text om du lagt upp den någon annanstans. Skriv textens titel och författarnamnet (eller om du vill vara anonym) i mejlet. I ämnesraden skriver du vilken skrivuppgift det gäller.
  • Genom att du skickar texten, godkänner du att den publiceras på http://skrivarcirkel.blogspot.se/
  • Har du frågor om uppgiften? Ställ dem som kommentar till detta inlägg.

onsdag 7 augusti 2013

Repris: Skrivuppgifter 1-20

Nu har Wallinskayas skrivarcirkel haft 20 skrivuppgifter (om man inte räknar med miniuppgifter m.m.). Varje uppgifts deadline har nu gått ut och det är ju trist om du hade velat skicka in text som baserats på en av de äldre uppgifterna. Nu har du återigen chansen att skicka in en text baserad på någon av de tidigare uppgifterna. Det enda du behöver göra är att botanisera bland de gamla uppgifterna, kanske inspireras av andras texter och utifrån det skriva din text i lugn och ro och sedan skicka in för att få den publicerad här. Har du redan gjort uppgiften, är det okej att göra den i ny tappning, kanske passa på att göra om den gamla texten och ändra den utifrån eventuella kommentarer. Vill du göra fler än en uppgift är det också okej.

Här är uppgifterna i korthet. Klicka på uppgiften du blir intresserad av för att se den i sin helhet.
Deadline: 25 augusti



Skrivuppgift #1: Tjuvlyssna och inspireras

Tjuvlyssna på ett samtal mellan två lektioner du inte känner. Utifrån deras samtal ska du hitta på vad som hände innan eller efteråt och med hjälp av fantasin skriva en berättelse.
Omfattning: max 1500 ord

Välj en av 10 låtar på en musiklista och låt musiken sätta stämningen på din text.
Omfattning: max 1500 ord

I din vardag dyker en övernaturlig varelse upp och behöver just dig, eller någon annan påhittad karaktär.
Omfattning: max 3000 ord

Skriv en text där huvudkaraktären är en person du någon gång träffat och som du minns väl. Personen ska göra något så pass anmärkningsvärt att hen hamnar i tidningen.
Omfattning: max 2000 ord

Skrivarcirkelns juluppgift. Välj ut en av filmerna i Kalle Ankas jul som visas på julafton och använd stommen i berättelsen för att göra om den till en modern historia bland såna som du och jag.
Omfattning: obegränsad

Det ska utspela sig på ett tåg och någon form av brott ska begås på detta tåg. 
Omfattning: max 2000 ord

Berätta om ett ärr du har fått och som satt spår. En självupplevd händelse.
Omfattning: max 2000 ord

Låt tärningen bestämma vad din berättelse ska innehålla. Du ska kasta tärningen 4 gånger för att få fram ramarna för din berättelse.
Omfattning: max 2000 ord

Skrivuppgift #9: Missbrukaren

Berätta om en dag ur en missbrukares liv och dess strävan efter att få tag i det som missbrukaren behöver för att slippa abstinensen. 
Omfattning: max 2000 ord

En doft, ett ljud, en smak - varje gång du upplever det så dras du tillbaka flera år och tänker på en plats, en person eller en situation. Uppgiften går ut på att berätta om ett minne, en känsla eller beskriva en miljö.
Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #11: Årtalet
Den här uppgiften är otroligt inramad och åtstramad. Följ instruktionerna i tur och ordning, men läs igenom allt innan du börjar, precis som när du bakar efter ett recept. Det är dags att summera ett år ur ditt liv.


Skrivuppgift #12: Liket
Välj ut en eller flera personer som du umgicks väldigt mycket med under en period i din barndom eller ungdom. Det är sommarlov och ni har fått nys om att det ska finnas en död person som polisen ännu inte har hittat, i närheten av där ni bor/semestrar/tillbringar en tid av sommarlovet. Äventyrliga och framför allt rastlösa som ni är, ger ni er ut för att leta efter liket. På vägen uppstår problem och obehagliga överraskningar. 

Omfattning: max 2000 ord

Skrivuppgift #13: Vänskapen
Berätta om en vänskapsrelation du har eller har haft. Skriv texten på ett sätt som känns bekvämt för dig, där du helt enkelt beskriver en vänskap mellan två personer och vad ni har gjort tillsammans.

Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #14: Tärningen avgör berättelsen
Vi tar en tärningsberättelse igen.


Nu är det tärningen som bestämmer vad du ska skriva. Har du ingen tärning hemma finns det en digital om du klickar här. Uppgiften går ut på att du slår tärningen för att se vad som ska vara med i din text. Det tärningen visar, är det som ska vara med. Du ska slå tärningen 3 gånger och du får inte slå om.
Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #15: Den där dagen
Ibland har vi ju dagar då allt blir fel. Det börjar redan när du ska kliva ur sängen och fortsätter ända tills det är dags att krypa ner i den igen. Hitta nu på det mest extrema under en dag. Säg att det handlar om dig, ta tokiga/jobbiga/komiska saker som hänt dig genom livet, spetsa på lite extra och kläm in det under en och samma dag. Låt det inte gå helt överstyr bara.

Omfattning: max 2000 ord

Skrivuppgift #16: Första gången
Skriv och berätta om en första gången. Det kan vara något som du numera gör väldigt ofta eller kanske inte gör alls så ofta längre. Det finns massor med första gången. Använd fantasin och berätta din historia om en första gången. 

Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #17: Skolavslutningen
Vi har gått i skolan i många år och därmed har vi alla varit med om många skolavslutningar och examensdagar. Någon av dem är säkert värd att berätta om. När du var liten och syrenerna blommade och ni sjöng att den blomstertid nu kommer. Eller så var du äldre, du var full och det hände både trevliga och otrevliga saker under syrenbusken i folkets park. Hur det än var, skriv och berätta om det.

Omfattning: max 1000 ord

Skrivuppgift #18: På resande fot
Det händer ju mycket när man är på resande fot. Intrycken haglar in från alla håll och kanter och minnen skapas som aldrig glöms bort. Vilket resminne skulle du vilja utveckla och skriva en text om? Fundera på det och sätt igång att skriva. Kanske har det hänt något som var obehagligt eller något som var helt fantastiskt. En liten kort romans eller en relation som slutade fungera för ni gick varandra på nerverna. 

Omfattning: max 1500 ord

Skrivuppgift #19: Bedragaren
Föreställ dig att du är bedragaren och beskriv ditt liv under en dag där du saxar mellan två förhållanden och försöker att få ihop det utan att bli upptäckt. Kanske är du gift, har barn och upplåst i en bostad och har svårt att släppa taget om allt det. Eller så har du en partner och kan inte välja om du ska ha den gamla kvar eller byta till den nya. Kanske är livet ett helvete med den nuvarande och du kan inte lämna den för att du känner dig hotad. Hitta personen som du vill beskriva och berätta den personens historia, utifrån dess perspektiv. Beskriv eventuella dåliga samveten eller eggande affärer. Du bestämmer historien och du berättar en helt vanlig dag ur bedragarens liv.

Omfattning: max 1300 ord

Fånga en vardaglig situation och börja fundera på vad som hade hänt om något helt oväntat hänt i den situationen.
Omfattning: max 1500 ord

måndag 5 augusti 2013

SU #20: En liten buckla

En liten buckla

Jag vaknade svettig, sömnen hade varit orolig. Samma sak hela tiden. Hur jag i backspegeln såg hur rollatorn studsade mot vägen innan den lade sig på sidan. Regnet föll och gjorde asfalten blank och mörk. Jag gasade därifrån i mörkret och gatlyktornas sken svepte förbi snabbare och snabbare.

Jag gick ut i köket, öppnade fönstret och lät den kalla luften kyla av mig. Det började bli riktigt kallt, hösten hade verkligen kommit nu. Lampan nere på gården lyste upp köket, jag behövde ingen lampa när jag tog fram ett glas ur skåpet, jag lät vattnet rinna lite för att det skulle bli kallt innan jag drack. Jag ställde ner glaset, lutade mig mot diskbänken, den kalla aluminiumbänken kändes skön mot händerna, blundade. Sakta bleknade bilden bort, bilden av hur någon skyndade fram och satte sig på knä vid henne. Jag andades med djupa andetag. Sakta öppnade jag ögonen igen.
"Mardrömmar igen?" Sofie stod i köksdörren och tittade på mig.
"Mmm."
"Kom tillbaka till sängen igen älskling. Det är bara drömmar."
"Jag vet. Men det känns så verkligt när de kommer. Jag kan inte göra något, jag hör hur det dunsar till och så bara gasar jag."
"Men det är över nu Björn, det är ju bara i din fantasi. Du kopplade ihop den du missade med damen du läste om i tidningen. Det hände i Norrköping men du var ju inte där du sa ju själv att du var i Linköping."
"Nej jag vet, men min hjärna vill tydligen inte fatta det."
Sofie kom fram till mig och höll om mig "Det kommer försvinna, stressen med jobbet kan ju ha en del av det."
"Jo." sa jag tyst, om hon bara vetat att det inte var jobbet som tog upp min tid om kvällarna. Om hon vetat att jag varit och hjälpt mitt ex med hennes flytt hade hon nog inte varit så tröstande. Att det jag drömde om inte heller var någon mardröm utan något som verkligen hade hänt skulle jag aldrig kunna förklara för henne. Jag somnade till slut fram på morgonen och fick ett par timmars drömlös sömn. När tidningen landade på hallmattan vaknade jag igen. En kvart kvar innan klockan skulle ringa, jag stängde av larmet och klev försiktigt ur sängen för att inte väcka Sofie.

Slog upp tidningen och började instinktivt leta efter någon artikel om olyckan.
"76årig kvinna dog efter sviterna av smitningsolycka." Rubriken kändes som ett slag i magen. Nu var det inte bara en olycka. Nu var det dråp. Jag läste genom den korta texten som beskrev hur kvinnan vårdats på sjukhus ett par dagar men att hennes liv inte gick att rädda. Polisen sökte efter vittnen som kanske sett en brun volvo av kombimodell.
Okej tänkte jag, det vet vilken typ av bil det är, men verkar inte ha någon bättre beskrivning. Det var ju inte speciellt mycket bilar ute då och det är ju svårt för någon att hinna ta registreringsnummer på en bil som försvinner iväg i mörkret, speciellt när det regnar också.

Jag lade ifrån mig tidningen, gick in i sovrummet och klädde på mig innan jag gick ut i köket och hämtade lunchlådan i kylen och lämnade lägenheten. Det var inte många uppe vid den här tiden, något enstaka kök var upplyst. Ett lätt duggregn föll och jag skyndade på stegen när jag gick ner mot garaget, en svag doft av avgaser och bensin fyllde mina näsborrar när jag öppnade garagedörren. Volvon stod där vid väggen, den där väggen som jag hade hatat så länge. Nu kändes det bra att den fanns där. Den dolde högersidan på bilen, dolde bucklan på bakskärmen. Jag hade försökt kolla upp om man på ett enkelt sätt kunde byta ut den men det verkade inte låta sig göras så lätt. Speciellt inte för mig som inte var speciellt händig heller.
Jag körde ner till stan och parkerade i garaget under kontoret, tog hissen upp till plan tre och och gick in på kontoret.

Det var mörkt när jag kom hem, hade jobbat över idag. Ville bara begrava mig i arbete, slippa tänka, jobba, sova, äta. Sofie var inte hemma, det låg en lapp på köksbordet. "Är på gymmet, har tagit fram ett par kotletter ur frysen jag tänkte vi kunde äta ikväll. Puss"
Jag var inte speciellt hungrig, men jag visste ju att jag var tvungen att äta något. Klockan var halv sju, antagligen skulle hon komma om en timme eller så. Jag gick ut i köket och plockade fram potatis och började skala.
Precis när jag hade skalat färdigt potatisarna så ringer det på dörren. Jag står som förstenad. Det känns som om signalen från dörrklockan skär i mig, sliter mig tillbaka till verkligheten. Tyst går jag fram och sätter ögat mot titthålet. Två poliser står utanför. Jag öppnar.
"Hej vi kommer från polisen. Vi söker Björn Nilsson."
"Ja, det är jag."
"Det är du som står som ägare till en Volvo 850 med registreringsnummer FPB 389. Stämmer det?"
"Ja det stämmer." säger jag tyst.
"Vi önskar att få titta på den, vi misstänker att den kan ha varit inblandad i en olycka för några dagar sen."
"Okej, jaha ja." stammar jag "Vänta lite så ska jag bara hämta nycklarna." Jag vänder mig om och går in i köket. Jag vänder på Sofies lapp och skriver "Jag kommer inte hem ikväll, hör av mig i morgon. Potatisarna är skalade. Förlåt. B"

Jag går ut till hallen där poliserna står och väntar.
"Jaha ska vi gå då?" säger jag "Den står nere i garaget."

Epilog: Jag minns det där som hände som om det var igår. Jag var stressad och arg, och regnet som föll gjorde att jag inte såg den gamla damen förrän jag nästan körde på henne. Men bara nästan. Jag lyckades undvika henne. Hon hötte med näven efter mig, vilket jag verkligen förstår. Ingen kom till skada, men så nära det var.

Författare Björn Velander
Hemsida www.bvelander.wordpress.com

söndag 4 augusti 2013

Skrivuppgift #21: Lyssna på omgivningen

Tag fram papper och penna eller något annat du känner dig bekväm med att skriva på. Förflytta dig utomhus och slut ögonen. När du blundar kommer du att höra mycket mer och det blir enklare att höra omgivningens alla detaljer. För varje nytt ljud du har skapar du en ny liten berättelse. Det kanske börjar med ett bi som surrar och du blundar så du vet inte var det är, kanske sitter det på en blomma. Vad gör den där och vad har den för sig. Låt tankarna följa med i texten. Byt stycke och berätta om nästa ljud du hör. Kanske en bil som kör förbi eller barn som skrattar. Var ska bilen åka? Vad är det som barnen tycker är så roligt? Skriv!

Omfattning: max 800 ord. Observera att max är max och inte ca. 
Deadline: 18 augusti

  • Mejla uppgiften till: skrivarcirkel@wallinskaya.com som en text eller en länk till din text om du lagt upp den någon annanstans. Skriv textens titel och författarnamnet (eller om du vill vara anonym) i mejlet. I ämnesraden skriver du vilken skrivuppgift det gäller.
  • Genom att du skickar texten, godkänner du att den publiceras på http://skrivarcirkel.blogspot.se/
  • Har du frågor om uppgiften? Ställ dem som kommentar till detta inlägg.